12 February 2010

Postgraduate Post

A PhD/Master placement is offered at the School of Materials & Mineral Resources, USM, Malaysia. 

1. Title:
i. Lithium Batteries
- Synthesis of cathode materials (LiFePO4, LiCoO)
Synthesis of anode materials (LiV3O8)
- Characterization of batteries


Similar articles:
Article 1 (Review)
Article 2






ii. Computational Modelling and Synthesis of Metal Oxides
- Relate to First-Principle calculation
- Preparation of LiFePO4, ZnO, TiO2, NiO etc electrode for electrochemical/gas sensor devices

Similar articles:
Article 1












iii. Corrosion + Alloy

- Preparation of lead-free solder alloy
- Corrosion characterisation

Similar articles:
Article 1
Article 2


2. How to apply
i. Starting date: As soon as possible (first as Research Assistance).
ii. Prospective student from Physics and Chemistry background are strongly encouraged to apply.
iii. To secure your scholarship, you need to have pointer > 3.00. 
iii. Please send your CV to me (aam@usm.my).
iv. For further detail about application requirement etc go to Institute of Postgraduate Studies (IPS)

11 comments:

  1. dr, antara jadi student postdoc dan jadi junior lecture, mana satu yang boleh menjamin kehidupan masa depan yang lebih gemilang?

    ReplyDelete
  2. Kalau nak ilmu banyak dan pelbagai (tetapi masih dalam discipline sama)postdoc lagi baik. Pergilah belajar skit lagi dalam lab prof. lain. Insya-Allah akan dpt byk pengalaman utk masa depan career lagi significant.

    ReplyDelete
  3. masih ada ruang lagi untuk tajuk membrane for proton batteries tu Dr.? for PhD studies.

    ReplyDelete
  4. Banyak ruang lagi boleh buat, tajuk tak pernah abis ... cuma pastikan anda boleh masuk dalam ruang 'yang cekal & tabah sahaja'... hehehe

    ReplyDelete
  5. prof ada vacancy lg x?saya berminat dengan title corrosion of alloy.

    ReplyDelete
  6. jika anda ada scholarship no problem, boleh mula skrg. Tetapi kalu nak mula dengan RA, sekarang grant dah hujung2, grant baru belum tentu bila dapat...

    ReplyDelete
  7. kalo tajaan diri sendiri boleh ke?kalo boleh saya nak send cv saya kat prof

    ReplyDelete
  8. Dr...ada kekosongan utk menjadi student Dr. ke...kl saya berminat utk sambung PHD bidang ni...bgmana yer....

    ReplyDelete
  9. ok DR. nnt saya send CV ke email Dr.

    ReplyDelete