17 May 2012

Laporan Kemajuan 5 | Format Progress Report

Sebenarnya kita tidak perlu format kerana format akan menyekat kreativiti. Birokrasi akan menperlahan efficiency.

Tetapi sudah menjadi lumrah apabila satu2 group mempunyai ramai students, mesti ada seorang dua jadi pening lalat. Bila sudah pening semua dilanggarnya. Kamudian terdiam, dah tak tau mana nak pergi.

Ada yang terlalu kreatif pula tindakannya. Yang disuruh tak buat. Yang tak penting, jadi keutamaan.

Terpaksalah SV buat format presentation. Perkara2 asas yang perlu ada. Tujuan utama hanyalah untuk jimatkan masa. Cukuplah 10-15 min untuk setiap student. Tidak perlulah setiap presentation SV habis masa comments benda2 teknikal dan masalah remeh temeh pasal slide daripada bahagian Result and Discussion.

Format juga penting untuk pelajar baru, baru join group. Sekurang2nya dia ada peta (macam google map) halatuju. Tidak perlu dibebankan mereka pada awal2 ini.

Ringkasannya Format 8 Perkara seperti berikut (utk ppt @ words):
1. Tajuk PPt
·       Tajuk kerja terbaru ini (bukannya tajuk tesis).

2. Objektif
·       Cukuplah dengan satu objektif/satu kerja sahaja.
·       Apa yang nak buat?
·       Bagaimana nak buat?

3. Konsep
·       Kenapa perlu buat test ini?
·       Bagaimana results terbaik dan kenapa?
·       Results yang patut dielakkan dan kenapa?
·       kenapa mamat ni buat mcm ni?
·       Paling senang, apa yang tersirat?

4. Literature review
·       Must be related or at least as closed possible to current work/results!
·       Maximum 3 papers

5. Eksperimen
·       Ringkaskan kaedah yang digunakan.
·       Sertakan flow-chart, gambar sample setup, schematic draw etc.

6. Keputusan dan perbincangan (Ini paling penting)
·       Cukup satu result sahaja.
·       Rajah/gambar/data.
·       Analisis rajah/gambar/data.
·       Bincangkan results dengan sokongan rujukan.

7. Kesimpulan
·       Nyatakan dengan ringkas hasil kerja 2 minggu ini
·       Adakah ia berjaya? Perlu diulangi? Atau tidak perlu buat?

8. Checklist
·       SV tidak akan ingat detail setiap kerja ramai students
·       Buat Table
·       Bahagikan tasks mengikut project atau papers.
·       List semua paper, dari mula register hingga hari ini. Contoh paper #1, paper#2 etc.
·       Senaraikan ujian done/in progress setiap paper.
·       Nyatakan jika ada perubahan atau perlu perubahan dalam research design ini.




Akhir sekali bersedia dengan Q&A!

9 comments:

  1. oooOps REFERENCES jgn lupa! pada sy references ni penting, sbb nak tgk student tu btul2 ambil drpd original references or maen cilok tesis senior. nak catch student yg suka cilok ni sng je. Tanya je soalan yg berkaitan dgn references yg dia cited tu. kalau student tu betul2 baca & fhm dia pasti boleh jwb dgn yakin nya. kalau x leh jwb tu tau la" haa haa cilok". Lagi 1 yg sy paling bengang dgn student yg suke cilok ni, dia xngaku dia cilok sbb nya dia x cite pun tesis yg dia cilok tu. So sy suka skali mintak student tu bukak balik references yg dia cite tu kalau dia x terjawab soalan yg diajukan. Kalau mintak hardcopy alasan yg selalu diberikan "oo sy xprint lagi la". So sng citer suruh je dia bukak yg softcopy..xpe xyah print2! Kalau hardcopy pun tarak...softcopy pun tarak..mana lu cilok?? 1 kes cilok 1 lagi kes menipu. yg ni lagi la lwk, references yg dah berkurun dia boleh dpt...hbt student camni! awk idup zmn purba ke? references tahun 1945 (belum merdeka lagi tu) pun dia ada..haha...hbt x Dr student ni???

    mode: ikhlas la dlm buat keje...jgn menipu sokmo...nk menipu pun bia la logik dek akal...

    ~white rose~

    ReplyDelete
  2. Bila hari PR kena TUNDA...YEAYYY!!! suka. Boleh ke macam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau student ada sifat suka PR di cancel, tunda.... maknanya dia berkerja untuk SV, bukannya untuk improve diri sendiri. Jauh sekali Lilah-hitaala!

      Delete
    2. ok.ok.BAIK! Lilah-hitaala.

      Delete
  3. ~white rose~...sometimes we have to train people and explain what is ORIGINALITY and IDEA. Where it comes from?and why it is? Selalu jugak tengok.Bila kita tak faham betapa pentingnya perkembangan sesuatu IDEA tu bagi membolehkan sumbangan seterusnya diberi...makanya student buat tak endah dan mungkin sebab tak kenal maka tak CINTA...selalu research yang ada pada harini memang dah invent dari zaman 1900 lagi...terutamanya bidang materials...kadang tu original jurnal tu penting nak tengok sejauh mana kemampuan teknologi bidang tu di zaman itu...

    -just an opinion dan mungkin ada yang lebih tepat-

    ReplyDelete
  4. ya sy setuju kt kena hargai kerja org laen..sbb tu la sy suka nk tgk bukti references yg student tu ada...supaya dia x kelentong...bkn idea dia pun ngaku idea dia jugak sedangkan org laen dah publish bnde tu berzaman dah...

    ~white rose~

    ReplyDelete
    Replies
    1. SETUJU ~white rose~...kerja cilok mencilok ni tak elok untuk kesihatan..heehee

      Delete
  5. DR. hok ni tokyoh publish la he...nak konfem 'perbentangan' ke 'pembentangan' perbentangan tu macam bentang tilam ke toto pulop nok tido...sori bg komen ni...selamat malam:) ..mimpi yang indah2..

    ReplyDelete