27 January 2017

Flow-chart + Proposal + Meeting

Antara benda penting masa dalam proposal ialah flow-chart (FC). FC ialah ringkasan proposal utk buat experiment.

Sekali tengak terus faham, kalu 10x tengok... xfaham2, tu takada flow namanya.

Sv akan update progress student mungkin hanya perlu tengok FC ni. Sv xda masa nak baca semua dan mungkin bila ramai student, sv akan lupa apakah novelty anda. So bantulah sv dengan membantu anda sendiri.


Content dlm FC (selain drpd start/end dan arrows/shapes):

  1. Raw materials - semua materials letak disini bersama dgn compostion dan target compostion etc.
  2. Characterization technique - setiap steps mesti letak specific parameters, technique nak buat dan target results etc.
  3. Objectives - setiap parts besar, mesti link dgn semua objectives proposal/tesis.


Contoh Flow-chart (bergantung kpd creativity students)


Ingat: FC ini tak rigid. Ia selalu berubah dengan results terbaru dan literature terkini. Yang penting anda kena selalu update FC dgn Sv, bawa setiap kali meeting progress report dgn Sv... pasti akan ada kesalahan dan cepat2 betulkan kefahaman student-Sv.


Note: FC yang sama ini jugak bakal akan masuk dalam tesis. FC dlm tesis (dah finalized, bukan proposal lg), perlu edit sedikit dgn membuang parameters experiment yg banyak tu. FC patut lebih simple dan mudah difahami (nama dah pun flow!)

No comments:

Post a Comment