18 October 2012

Tulis Paper 3 | Komen daripada Penulis Lain


Pernah minta researcher yang pernah publish paper dalam Nature komen manuscript kami. Ini macam pre-review sebelum submit ke mana2 jurnal. (Note: Kami minta dia komen bukannya sebab kami nak publish dalam Nature jugak, memang kami tak layak).

Komennya banyak berkisar kepada general komen, contohnya:

1. No science
Katanya manuscript hanyalah laporan (Technical Report). Sedangkan kami akan submit ke Research Journal. Walaupun kami sedaya upaya analysis dan discuss sebaik mungkin, tapi baginya tak ubah macam report.

Novelty kami (if the reviewers think there is a novelty) hanya cagar kepada experimental result semata2. Kami claimed result ada sedikit improvement compared dengan previous results. Paling tinggi hanyalah melukis schematic untuk mechanism proses tersebut berlaku.

Setelah checked balik style dia tulis paper, dia lebih kepada explanation guna fundamental. Fundamental of science. Mereka guna physics, chemistry, maths dan dibantu computation/modeling approach!

Sedangkan kita belum abis2 lagi dok buat research "campur2". Sudah habis jenis materials yang dicampur. Results hanyalah XRD, SEM, tensile dan TGA/DSC.

2. Many figures
Dia kata figures terlalu banyak. Cukup fokus pada satu characteristic dan expand explanation.

Ya betul. Kalau compare dengan mereka. Figure mereka sikit saja. Figures sikit tapi significant. Walaupun figures mereka sikit, mereka juga bergantung kepada factor "Who you are? dan "Where you are".

Kita banyak figures sebab nak tunjuk bahawa kita "buat banyak kerja". Tapi bila tengok balik manuscript ..... memang sampah pun yang kita masukkan :(

Sebenarnya dia pun komen berkenaan Title. Cara penulisan title lebih kepada report rather than scientific paper. Bagi mereka, mereka perlukan 'scientific manuscript' untuk 'good manuscript'.

Bottom line
i. Jangan harap nak publish high impact jurnal kalau kita hanya harapkan experimental analysis saja.
ii. Kita tidak pernah tua untuk berubah, masih sempat cari idea baru untuk masuk ke fundamental.
iii. Berubah itu susah. Benda baru sakit kepala. Barubah tempat, berpeluh. Project payah, student lari. Orang lain published 10 papers, kita cuma 1 paper ..... Tapi no pain in research, no fun in life!!

3 comments:

  1. FUNDAMENTAL...haha..memang FUN DA(THE) MENTAL!

    ~white rose~

    ReplyDelete
  2. Bottom of the line tu...MENARIK:)

    ReplyDelete