25 April 2017

Basic dari Website

Salam,
Strength fundamental/basic sgt penting bila menulis atau masuk viva. Dari cara writing dan Q&A viva examiners bleh tahu fundamental seseorang student (dan jugak saya).

Kejadian awal tahun ni... examiner minta STOP sesi viva setelah hanya discusse Chapter 1 😭😭

Mungkin kita terlalu obsses masa belajar ni dgn membaca hanya paper terbaik ie Nature, Science... tapi terlupa tanya, kuat ke fundamental sendiri?

Banyak cara nak improve basic fundamental... semua bergantung kpd rajin atau malas saja.

Nak pergi library jauh, nak buka buku pun susah sbb buku.. susah xde Finder nak cari keywords 😀

Paling best baca basic... dari website!

Biasanya website akan tulis sesuatu tu dalam bahasa paling general dan disertakan gambar & diagrams yg memang mudah kita akan faham basic. Malah presentation website lagi menarik daripada buku. 😘

Guna Google + Mendeley utk compile... cuba buat:
- Search keyword dlm Google i.e. Uv-vis.
- Cari website dr university, company machine etc
- Print/save as > PDF > drag dlm Mendeley
- Buat folder utk compilation i.e. "Basic" (sila lihat picts)
- Read & write!

Note:
- Mungkin some facts dr website tak tepat (kena verfy dgn latest papers/books)
- Tidak digalakkan cite website sebagai reference sbb ia sumber yg tidak kekal, mungkin esok atau lusa kena removed, kena hacked 😀






"Jangan terpedaya dengan banyaknya usaha kita akan jadi pandai... sesungguhnya Dia yg memberi ilmu"
#hikam

No comments:

Post a Comment